לוגו ציוני דרך

בית העלמין של מזכרת בתיה

אתרים במזכרת בתיה

בית העלמין של מזכרת בתיה

בית העלמין של המושבה נחנך בשנת תרמ"ה (1885) מחוץ לשטח המושבה, אך בשנים האחרונות, עם התרחבות המושבה, הוא נמצא במרכזה. זהו אחד מבתי העלמין המרשימים בארץ וביקור בו מהווה מסע היסטורי בתולדות חידוש היישוב היהודי בארץ ישראל.
בכניסה לבית העלמין ניצבת אנדרטה צנועה לזכר משפחות מייסדי המושבה, בני הכפר פבלובקה שברוסיה הלבנה, שנרצחו בשואה.
מול הכניסה ניצב אוהל הרב מוהליבר, רבה של ביאליסטוק ומראשי חובבי ציון, אשר יזם את הקמת המושבה. הוא נקבר בביאליסטוק בשנת תרנ"ח (1898), ועל קברו הוקם 'אוהל' כמקובל בקברי רבנים חשובים. ה'אוהל' הפך למוקד עלייה לרגל בקרב יהודים רבים באירופה, אך במלחמת העולם השנייה חולל בית העלמין וה'אוהל' נותץ. בשנת 1990 יצא שמואל סולץ, יליד ביאליסטוק, לחפש קברי משפחה בבית העלמין היהודי בעיר, ובמהלך ביקורו גילה את הגבעה שעליה עמד האוהל. הוא פרסם על כך כתבה בעיתון 'הצופה' ובעקבותיה הציע הרב אפרים זלמנוביץ', רבה של מזכרת בתיה, להעלות את עצמות הרב מוהליבר לארץ ולהטמינן בבית העלמין של המושבה. במקביל מר דוד בגון, גם הוא יליד ביאליסטוק עסק בשיקום בית העלמין בביאליסטוק ואיתר את יסודות ה"אוהל" שהיה בנוי מלבנים אדומות. לרעיון זה גויסו מר רפי אלול, ראש המועצה המקומית דאז, ואחיעזר ארקין, נין למייסדי המושבה.
כעבור שנה, בג' בכסלו תשנ"ב (1991) הועלו עצמות הרב מוהליבר במבצע חשאי ונטמנו בטקס מרגש וברוב עם, במעמד אישי ציבור נכבדים, באדמת ארץ ישראל. על הקבר שוחזר ה'אוהל' לפי תמונה שמסר מר דוד בגון, שבה צולם יחד עם חברי 'השומר הדתי' בחודש סיוון תרפ"ט.
מאז נערכת מדי שנה, ביום פטירתו, י"ט בסיוון, אזכרה לרב מוהליבר ומועלית על נס פעילותו לחידוש היישוב היהודי בארץ ישראל.
בבית העלמין טמונים גם מייסדי המושבה. את קבריהם קל לזהות לפי צורת הקבר הלא רגילה – צורת קמר חבית מסוידת בלבן. סגנון קבורה שהובא ככל הנראה מאזור מגוריהם ברוסיה הלבנה. לצדם טמונים בני המושבה שנפלו במלחמות ישראל, מקצתם טמונים בחלקה הצבאית בדרום בית העלמין. כל אחד מהם מספר פרק נוסף בדברי ימי הארץ.

המידע מעובד מתוך סיור מורשת במזכרת בתיה, מאת: ענת הופמן (שטיינמץ).

תמונות נוספות

תפריט נגישות