לוגו ציוני דרך

טיול לתל גזר ועין ורד

עונה מומלצת: כל השנה

קהל יעד: כל המשפחה

קושי מסלול: קל

משך המסלול: כשעתיים וחצי

סוג מסלול: מעגלי. הקפצה לעין ורד

כניסה למים: במעיין עין ורד

תמיד חלמתם לחזור אחורה בזמן, לפגוש סיפורים מהעבר הרחוק? מעתה לא צריך רק לחלום! היכנסו לרכב, חגרו חגורות וקדימה. לדרך.
בצומת נחשון נעלה על כביש 44 לכיוון מערב, וימינה לכיוון היישוב כרמי יוסף, שם נמשיך ישר על רחוב התמר ובכיכר נפנה שמאלה לרחוב הגפן. נקיף בעזרתו את היישוב עד שנגיע לרחבת כורכר. שם נחנה את הרכב, נרד ונתחיל בצעידה לעבר התל.
נצעד בשביל המסומן בסימון ירוק המטפס למרומי התל. הדרך ברובה איננה מוצלת. רגע לפני שמתחילה העלייה הרצינית לכיוון התל, אפשר לסטות מעט מהמסלול למערה קארסטית שנמצאת בצד ימין, ממש מתחת לבתי היישוב. מומלץ להיכנס למערה, לנפוש מעט ולספוג מקרירותה. הדרך היפה מלווה בעצי זית, רימון ותמר, שנשתבחה בהם ארצנו היפה. בצדי הדרך חורבות בתים מהכפר אבו שושה, שנכבש על ידי חטיבת גבעתי באפריל 1948 במסגרת מבצע ברק. בראש התל יש שביל היקפי ומדרגות המובילות אל מערכות המים של העיר הקדומה.

תל הוא גבעה שנוצרה מבנייה של בני תקופה אחת על חורבות יישוב מתקופה קדומה, ולכן הוא עשוי שכבות שכבות. לרוב ממוקם הבת בנקודה אסטרטגית החולשת על הדרכים אליו. תל גזר חולש על דרך יפו-ירושלים, על דרך פנימית היוצאת מדרך הים, ועל דרך בינלאומית שעוברת במישור החוף הישראלי.
ההתיישבות בתל קדומה ביותר. באל־עמרנה שבמצרים נמצאו כתובות רבות המתארות יחסים בין מלך מצרים לבין מלכי הערים הכנעניות, וממלכת גזר מתוארת בהם כאחת הערים החזקות בכנען.
אחד הממצאים החשובים באתר הוא 'לוח גזר' – לוח מימי שלמה המלך ובו מתוארות תקופות השנה בהיבט החקלאי. עד לגילויה של כתובת בית זית, נחשב לוח גזר לעדות הקדומה ביותר לכתב העברי. בתקופה הישראלית הייתה גזר עיר גבול בין ממלכת יהודה לערי הפלישתים ולכן הייתה נתונה פעמים רבות במאבק. בימי שלמה המלך העיר נכבשה ולאחר כיבוש זה ירדה מגדולתה.
בתקופה ההלניסטית, נבנה בגזר מבצר סלווקי ומכאן יצאו היוונים לקרב נגד יהודה המכבי בבית חורון. גזר נכבשה בימי שמעון החשמונאי שפתח עידן חדש של ממלכה חשמונאית יהודית – הריבונות היהודית האחרונה בארץ עד קום המדינה.
מומלץ לרדת במדרגות למפעלי המים הקדומים, אשר חלקם הוסבו למקוואות טהרה כנראה בתקופה החשמונאית. בראש התל ניתן לראות את שרידי המצודה החשמונאית וחומות שהקיפו את העיר. בשיא תפארתה הייתה גזר מוקפת חומה גבוהה, כ5.5 מטרים ובה משובצים שני שערים גדולים ומרכזיים ועוד 23 מצודות קטנות.
אתם מוזמנים להתרשם מהתצפית המרהיבה לערי מישור החוף במערב ולהרי יהודה במזרח וכשאתם מטיילים בין העתיקות נסו לדמיין את המקום חי ושוקק חיים.
המלצה קטנה נוספת
מזרחית לתל גזר נמצא המעיין עין ורד.
כדי להגיע לשם ניסע לכיוון כפר בן נון, על כביש 424. ניכנס ליער המגינים (הדרך מסומנת באדום). מדובר מעיין קטן יחסית, אך יש לו יתרונות רבים שמתעלים על הגודל: מימיו צלולים וקרירים, הגישה אליו עם הרכב נוחה וניתן לחנות מטרים ספורים ממנו.
למעיין זה יש היסטוריה מרשימה – הוא משרידי המעיינות ששכנו סביב העיר העתיקה גזר וממימיו הם שאבו. בתקופה הערבית נבנתה אמת מים שהוליכה את מי המעיינות אל העיר רמלה.

 

רוצים לשמוע עוד?

בואו לטייל איתנו!

תפריט נגישות