טיול לרכס אצבע

עונה מומלצת: כל השנה

קהל יעד: כל המשפחה

קושי מסלול: בינוני

משך המסלול: כשלוש שעות

סוג מסלול: מעגלי

"…וּכְכַרְמֶל בַּיָּם יָבוֹא" (ירמיה מ"ו, י"ח) – הטיול ברכס אצבע מביא אותנו לתצפיות מדהימות לחיבור שבין כרמל לים. המסלול קיבל את שמו מהמערה הקארסטית הגדולה שנפגוש בדרך, המזכירה בצורתה צורת אצבע. 

איך מגיעים?

בצומת אורן פונים מזרחה לכביש 721, ובפניה הראשונה פונים ימינה לחניון אורן.

בוויז: חניון נחל אורן.

רכס אצבע

המסלול מתחיל מהקצה המזרחי של החניון, במסלול שחור המטפס בין עצי החורש על הרכס. בדרך נפגוש עצי קטלב, אלון מצוי, אלה ארצישראלית וער אציל (דפנה) הירוקים כל השנה. לאורן הדרך נפגוש גם עצי אורן שרופים, ומסביבם עצים חדשים יותר שמזכירים את אסון הכרמל שהיה בחנוכה 2010 והשיקום הטבעי של החורש לאחר מכן. 

בראש הרכס נפנה ימינה עם הסימון האדום ושביל ישראל, ונגיע לתצפית מרהיבה לעבר הים התיכון ואזור עתלית. ניתן לספר על אנשי הפלמ"ח שפרצו למחנה המעצר בעתלית באוקטובר 1945, ושחררו כ200 עולים חדשים שהיו עצורים במקום. מהמחנה שאנחנו רואים תחתינו הם עלו במעלה הר הכרמל, דרך נחל אורן שעובר לידינו עד לקיבוץ יגור בעברו השני של הכרמל. 

בין הצמחיה שלידינו מפוזרים מבני בטון אחדים המספרים סיפור נוסף, פחות מוכר, מהתקופה הבריטית בארץ – "מצדה על הכרמל". 

בימי מלחמת העולם השנייה עמדה ארץ ישראל בפני סכנת פלישה של הנאצים ובעלי בריתם. בקיץ 1940 החלו הבריטים להקים ביצורים להגנת הארץ בפני פלישה, והתגוננות במקרה שהארץ תיפול לידי האויב. הכרמל כולו הפך לשטח צבאי סגור והתמלא בביצורים. ב1942 כוחות האויב התקרבו לגבולות הארץ מדרום והנהגת הישוב העברי תכננו שבמידה והבריטים ינטשו את הארץ, הישוב היהודי התרכז בביצורים בכרמל ויגן משם על עצמו. "מאתיים ימי החרדה" חלפו, האויב נסוג, ולא היה צורך להוציא לפועל את התוכנית. רק הביצורים שמסביבנו מזכירים את המתח ששרר אז בארץ. 

מראש הרכס נרד בירידה מעט תלולה ומאתגרת עד שנגיע לפתח מערת אצבע. צורתה המיוחדת של המערה הולידה אגדה המספרת על ענק שהכניס את אצבעו למערה בחיפוש אחרי דבש. הדבורים עקצו את הענק, האצבע התנפחה ורק בקושי חילץ הענק את אצבעו. כך נוצרה המערה עם שלושת החללים הגדולים אך הצרים, במבנה של אצבע.

לאחר השתעשעות במערה הקארסטית, נמשיך לרדת בגרם מדרגות עד שנגיע בחזרה לרכב בחניון.   

רוצים לשמוע עוד?